Details i.v.m. de filtratie van de CapsuleBijgewerkt 6 months ago
Robi-filters worden geproduceerd door het Oostenrijkse bedrijf BWT (https://www.bwt.com/en/business-divisions/hotels-hospitality/). Dit bedrijf produceert deze filters volgens de hoogste normen en beschikt over alle benodigde certificaten.
Al onze Robi-filters maken gebruik van actieve koolfiltratie om het water te zuiveren. Deze techniek is de standaard voor waterfilters en wordt ook gebruikt door Brita en andere bekende waterfiltersystemen.
Het is belangrijk om meteen te vermelden dat al het drinkwater in België streng gecontroleerd wordt, dus kraanwater is veilig om te drinken zonder extra filtratie.
Dat gezegd hebbende, actieve koolfilters verwijderen een breed scala aan verontreinigingen uit drinkwater. Hier is een lijst van wat ze kunnen verwijderen of verminderen:
1. **Chemicaliën en gassen** :
- Verwijdering en vermindering van veel verschillende verontreinigingen, waaronder chemicaliën en gassen.
- Verwijdering van vluchtige organische stoffen (VOC's), zoals trichloorethyleen (TCE) en tetrachloorethyleen (PCE), tot concentraties onder 1 µg/l.
2. **Perfluoroctaansulfonzuur (PFOS)** :
- Effectief in het verwijderen van PFOS, een water- en vlekbestendige synthetische verbinding die veel wordt gebruikt in brandblusschuim, bekleding en voedselverpakking.
3. **Farmaceutische residuen** :
- Hoogwaardige actieve koolfilters kunnen farmaceutische residuen uit drinkwater verwijderen.
4. **Fosfaat**:
- Hoogwaardige actieve koolfilters verwijderen doorgaans tot 90% van de fosfaten uit water.
5. **Chloor en chloorbijproducten**:
- Effectief in het verwijderen van chloor en de onaangename smaak en geur die ermee gepaard gaan.
- Elimineert schadelijke chloorbijproducten, waaronder THM's, VOC's, haloazijnzuren en andere.
6. **Chloride** :
- Kan chlorideconcentraties in drinkwater helpen verminderen.
7. **Pesticiden**:
- Actieve koolstoffilters verwijderen de meest voorkomende pesticiden die waarschijnlijk in water worden aangetroffen. Hieronder vallen stoffen zoals chloordecon (CLD/Kepone), chloordaan, heptachloor, lindaan en glyfosaat (Round-up).
Het is belangrijk op te merken dat actieve koolfilters niet effectief zijn tegen alle soorten verontreinigingen. Ze zijn bijvoorbeeld niet effectief tegen microbiële verontreiniging (zoals colibacteriën) en bepaalde zware metalen (zoals natrium, nitraat, fluoride en lood). De doeltreffendheid van een actief koolfilter hangt af van de mate van contact tussen de koolstof en het onbehandelde water, en kan worden verminderd door de vorming van kanalen in het koolfilter tijdens regelmatig gebruik. Daarnaast speelt de specifieke samenstelling van het water een belangrijke rol in de filtratie-efficiëntie.